Panasonic – Generatia Urmatoare, website West Buy
Panasonic – Generatia Urmatoare

Panasonic – Generatia Urmatoare

Astazi o sa va povesteim despre noua camera de la Panasonic, AG-CX10.

Inainte de a intra in detalii, vreau sa va spun, ca la prima vedere, pentru orice utilizator de Panasonic din seriile ENG sau UX, aceasta camera are o marime redusa.

 

Constructia si ergonomia mi-au atras atentia ca acest produs este unul din gama Premium, care se adreseaza utilizatorilor din sfera Pro.

Mi-a placut, spre diferenta de modelele anterioare, ca aceasta camera, pe langa cele 2 intrari audio XLR, care sunt dispuse pe Top Handle-lul detasabil, in lateral gasim si o intrare audio pe jack, pentru un microfon de ambianta extern. Camera mai are incorporat un sistem de lumina led de aproximativ 70 lux, care in comparatie cu lampa de pe AC30, aceasta are un dimmer (ajustabil intre 30-100%) si este mult mai difuzata, generand o lumina curata care sa ne fie utila in conditii improprii de iluminare.

Ceea ce mi-a atras atentia la acest Top Handle detasabil, este ca se fixeaza foarte bine in 2 puncte de sprijin, oferind o stabilitate mult mai sigura, fata de alte produse similare care se regasesc la alti producatori.

 

Obiectivul este dotat cu lentile Leica Dicomar, diametrul filtrului are 62mm, zoom-ul optic este de 24x, iar dinstanta focala variaza intre 25mm si 600mm (echivalentul unei camere de 35mm bineinteles), oferind o plaja foarte mare de acoperire. Diafragma, atunci cand obiectivul este folosit in modul cel mai larg, este de f.18. Autofocusul este de ultima generatie, poate fi folosit in modul Face Recognition, Tracking sau pur si simplu AF. O premiera pentru acest tip de camera, il reprezinta functia de slow motion, in care autofocusul ramane activ.

 

Specificatiile camerei cu siguranta multumesc si cel mai exigent utilizator.

Sa vorbim pe cifre. Senzorul MOS de 1 / 2.5’’ ofera 8,29MPixeli, este de generatie noua, cu un procesor de imagine VENUS, folosit de altfel si la camerele din seria Lumix (G9, GH5) iar acest lucru se vede in fiecare frame oferit de CX10.

Camera este 4K si ofera pana la 60 de cadre pe secunda, intr-o codare H.265, cu posibilitatea de iesire a semnalului in 4K 60p 4:2:2 10-bit pe HDMI, sau intern mai avem optiunea de LongGOP / 10 bit 4:2:0 MOV la 200 Mb/sec. Inregistrarea interna in 4:2:2 10 bit poate fi facuta la maximul de 30 cadre pe secunda in 4K si 60 de cadre pe secunda in Full HD.

Camera ofera suficiente formate de inregistrare, incat utilizatorul sa poata alege in functie de necesitati, AVCHD, MP4, MOV si nelipsitul format pentru Broadcast P2 MXF (Atentie!!!! Acest format, P2 MXF va functiona numai cu cardurile compatibile Micro P2).

 

 

Stabilizarea optica a imaginii este hibrida, pe 5 axe, si ofera o eficienta suficient de ridicata, chiar si atunci cand zoom-ul optic este folosit la maxim, mai precis spus la 24x.

Pe camera mai gasim dispuse 2 inele, pentru focus si zoom, iar mai jos, un control multifunctional pentru diafragma, gain, shutter si balans de alb.

 

Imediat cum pornim camera avem placerea de a sesiza o imagine placuta din punct de vedere al imaginii, bogata in culori si detalii, chiar si in conditii de lumina slaba. Odata ce intram in MENU, ne dam seama ca acesta este identic cu cel de la camerele P2. Pentru cine a lucrat cu CX350, CX4000 sau alte camere ENG, vor fi familiarizati cu organizarea setarilor.

 

Ca tot a venit vorba de setari, in camera putem modifica parametrii, astfel incat sa obtinem pana la 6 profile de imagine pe care le putem memora si accesa rapid, in functie de caz. Culorile sunt vii, bogate in detalii, indiferent ca vorbim de shaddows sau highlight-uri asta inseamna ca Dinamic Range-ul este suficient de mare incat camera poate genera imagini superbe in post productie.

 

Monitorul camerei, este LCD de 3,5 inch touch screen, si reda foarte precis ceea ce inregistreaza camera, oferind o claritate mai ridicata fata de monitoarele pe care le gasim la seria UX a camerelor Panasonic.

CX10 incorporeaza functii de Live Streaming cu o compresie in H.264/MPEG 4 AVC in Main si High Profile la o rezolutie Full HD in ambele frecvente de lucru (atat 59.94 Hz cat si 50 Hz), la 24 Mbps in protocoalele obisnuite RTSP/RTP/RTMP/RTMPS.

 

Prin dongle-ul care vine in cutia camerei, putem accesa Modul Retea, ce ne permite conectivitatea NDI|HX, prin transmiterea datelor audio/video precum si controlul functiilor de baza prin conexiune IP, fara a folosi metode de conversie.

 

Sunt foarte multe de spus, dar cel mai important, este ca aceasta camera raspunde perfect specificatiilor de pe hartie si cu siguranta inglobeaza un potential care nu va dezamagi publicul profesionist.

 

Camera este disponibila in Romania la compania West Buy, distribuitor oficial Panasonic Business.